Een persoon zonder haar.

Informatie en keuzes die je kunt maken

Het is van belang dat u een goede indruk krijgt van de verschillende materialen en technieken die voor haarwerken worden toegepast. Alleen op die manier kunt u een goede keuze maken. Naast het materiaal zijn ook foto's van modellen, verwerkingsmogelijkheden etc. van belang. Door deze voorbeelden wordt een keuze makkelijker.

Materialen

 • Europees haar
 • Aziatisch haar
 • Synthetisch haar

Europees haar is voor veel Europeanen het natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn. Aziatisch haar wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is vaak minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld. Synthetisch haar heeft de laatste tijd een betere naam gekregen dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en is in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar. Vooral in fel licht kan dit te zien zijn. Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.

Soorten haarwerken

 • Confectie = machinaal vervaardigd
 • Maatconfectie = machinaal vervaardigd
 • Maatwerk = meestal handgeknoopt

Confectiehaarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt bijna altijd in het buitenland gedaan, omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering. In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt. Laat u goed informeren voordat u besluit welk haar u wilt.

De ondergrond

De haren worden geknoopt op een ondergrond. Dit kan b.v. monofilament (gaas) zijn. Aan de achterzijde worden haren nog wel eens op trenzen geknoopt. Dat is goedkoper, maar soms wel goed zichtbaar als het haar nat wordt. Met trenzen is het uitstaan van haren in de nekpartij wat beter te voorkomen dan met op filament geknoopte haren. Soms worden haarwerken voorzien van een gesloten kunststof basis die zich op de hoofdhuid vastzuigt. Ook zijn er haarwerken die geheel worden geplakt. Na 4 tot 6 weken moet de leverancier het haarwerk loshalen en opnieuw plakken. Het haarwerk zit dan 'als een huis', maar jeuk en allergische reacties komen dan vaker voor.

Maat en model

 • Een juiste en precieze maat van het haarwerk is belangrijk.
 • De haarlijn aan de voorkant moet natuurlijk zijn.
 • Een afstaande nekpartij moet vermeden worden.

Een haarwerk hoeft er niet uit te zien alsof u net bij de kapper vandaan komt. Een haarwerk moet er uitzien zoals u er zelf 'gemiddeld' bij zou lopen, dat valt namelijk het minste op. We maken van tevoren duidelijke schriftelijke afspraken over model, kleur, prijs en betaling.

Haarwerk bevestigen

Haarwerken zijn met behulp van diverse materialen op hun plaats te houden, zodat u zich wat vrijer kunt bewegen.

 • U kunt een zweetband, haarband of sjaal dragen.
 • U kunt het haarwerk aan de binnenkant vastzetten met dubbelzijdig plakband of pleisters (te koop in haarwerkzaken). Een paar kleine stukjes op kritieke plaatsen, zoals b.v. bij de oren moet bij een goed passend haarwerk voldoende zijn. Je kunt ook stukjes vastzetten met speciale lijm.

Onderhoud

Een haarwerk met synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg, maar ook dat is meestal goed zelf te doen. Wassen, op kleur houden en conditioneren zijn handelingen die - mits zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd - heel goed zelf te doen zijn. Haarstudio Aura kan u een goede instructie geven en de juiste onderhoudsmiddelen verstrekken. Toch kan door een regelmatig onderhoud bij Haarstudio Aura een betere garantie garanderen!

Voor welke doelgroepen zijn haarprothese van echt haar het meest geschikt?

Vooral mensen met een chronische haarziekte ervaren een goede kwaliteit echt haar in combinatie met een goede base als zeer positief. Hier is maatwerk aangewezen, echter een goed confectie stuk kan hier ook hoog scoren. De valling van het haar moet natuurlijk zijn en bij een goede haarkwaliteit zal er minder slijtage zijn. Een veilig gevoel in het dragen alsmede natuurlijk ogend resultaat zal bevrijdend werken. Als doorsnee kan je aanhouden dat een haarwerk van echthaar gemiddeld een jaar meegaat, afhankelijk van de leefomstandigheden en verzorging. Mensen die een haarlengte prefereren van meer dan 25 cm (schouderlengte) kunnen ook beter voor echt haar kiezen vanwege het woleffect dat optreedt bij synthetisch haar. Diegene die kiest voor een permanente bevestiging waarmee je slaapt komen ook in echt haar terecht.

Voor welke doelgroepen zijn haarprothese van synthetisch haar het meest geschikt?

Uit de praktijk blijkt dat vooral vrouwen die chemotherapie moeten ondergaan gedurende een korte periode, voorkeur hebben vanwege het gemak van synthetisch haar en de prachtige light geknoopte pruikjes die er tegenwoordig te krijgen zijn. Even schudden met het pruik, en met de vingers door het haar, wat conditioner sprayen en klaar. Ook het wassen gaat erg gemakkelijk. Laten drogen op de standaard en klaar.

Hoe lang gaan synthetische haarwerkjes gemiddeld mee?

De levensduur van een synthetisch pruik is ook afhankelijk van de ADL. Slijtage treedt vaak rond de 6e maand op, en het eerst in de contouren aan de voorkant van de kap, en nekpartij. Vooral in de nek waar de jas of trui het pruik raakt, wordt het ruw. Vergelijk het met iemand die 364 dagen per jaar iedere dag dezelfde synthetische trui aan moet. Daarom raden we steeds aan om bij synthetisch haarwerken een kort kapsel te kiezen.

Reclame bord buiten bij het kapsalon.

Contacteer ons

Openingsuren

 • maandag:

  Gesloten

 • dinsdag:

  9u00 - 18u00

 • woensdag:

  9u00 - 12u00

 • donderdag:

  9u00 - 18u30

 • vrijdag:

  8u00 - 18u00

 • zaterdag:

  8u00 - 13u00

 • zondag:

  Gesloten

Wij werken enkel op afspraak!

Routebeschrijving

Vanuit E34

Afrit 26 richting Arendonk, voor centrum rechts Hovestraat in. Rechtdoor langs politie. Verder in Wippelberg tot einde klinkerweg. Links De Leggen inrijden rechtdoor en na een scherpe linkse bocht direct rechts om dan links de Kooiman in te rijden. Op nr. 3 aan uw linkerkant moet u zijn.

Vanuit Ravels en/of Reusel

Arendonk richting centrum. Voor de kerk de Koeistraat inrijden en na 250m links de Hovestraat in en zoals hierboven beschreven verder rijden.

Copyright © Aura 2024 - BE0731 322 392